Am asteptat cu mult interes ca Stefan sa faca 6 luni si sa ne apucam de diversificare. Cu siguranta a contat si faptul ca alaptarea nu a mers deloc asa cum m-am asteptat, iar Stefan a mancat exclusiv din biberon, fie ca a fost lapte matern, fie ca a fost lapte praf, facandu-ma sa imi doresc sa ne apucam cat mai repede de mancat legume si fructe, ca sa ma pot opri din folosirea prietenei mele foarte „bune”, pompa electrica. Sunt constienta ca nu erau legate una de alta, insa, am considerat ca atunci cand incepem sa mancam ca oamenii mari, pot sa ma opresc din muls.
Am citit mult despre cum este mai bine sa incepi, am vazut mai multe optiuni, fie ca incepi cu legumele, fie ca incepi cu fructele, poti opta pentru o leguma pentru o prima faza, poti opta pentru un mix, le poti pregati la abur sau sa le fierbi, poti incepe cu supa data din biberon sau cu o consistenta de piure din prima. Poti alege sa incepi clasic, cu morcovul, sau poti incepe cu radacina de patrunjel, amestecata cu alta leguma. Sunt atat de multe surse, este incredibil.
Dupa ce am facut aceasta documentare individuala, am vorbit cu pediatra si am fost placut surprinsa sa vad ca propunerea dansei era exact imaginea de ansamblu pe care mi-o facusem si eu. Erau aceleasi concluzii si aceeasi directie.
O alta sursa care mi-a dat incredere in ceea ce gandisem, a fost site-ulĀ diversificare.ro. Modul in care este totul explicat si abordarea au fost excelente pentru mine. De fiecare data cand am avut un dubiu am sunat pediatra iar dupa m-am consultat si cu acest minunat site. Iti ofera informatii despre fiecare leguma si fruct in parte, iti face recomandari, iti vorbeste despre nutritie, despre ce combinatii sunt ok si ce nu, este o sursa buna si de inspiratie cu retete, meniuri pentru cei mici, poti citi experiente traite de mame si copii pe acest subiect. Este o mica enciclopedie, tocmai buna pentru un parinte la inceputul unui drum destul de complicat.
In cele din urma am creat un plan, am stabilit cand il incepem si ne-am apucat de treaba. Cam asa a aratat una din primele mese:
Pentru a prepara mancarea am ales un baby-steamer de la Babymoov –
cu ajutorul caruia am reusit sa pregatesc tot felul de combinatii. Cand a fost momentul am pregatit si carnea, si oul, totul la steamer. Am renuntat la el in momentul in care am inceput sa ii gatesc si la cuptor, sau atunci cand cantitatea de legume era prea mare si nu mai incapea in steamer. Ca sa imi usurez munca mi-am luat o sita de gatit la abur pe care o folosesc si astazi:
Am avut, ca de obicei, un noroc fantastic cu Stefan. A acceptat din prima consistenta si gustul mancarii, a stat cuminte in scaunel (am vrut sa il invat de mic sa stam impreuna la masa, fiecare in scaunul lui) si a mancat tot ce i-am dat. A fost un proces lung, dar cu multa satisfactie, motivare, distractie si apartia unei noi pasiuni, placerea de a gati pentru Stefan si pentru cei mici in general. Sanatos, fara bazaconii, cu accent pe „finger food” si design cat mai frumos.