mumAle
  • Despre
    • Testimonial
  • Evenimente
    • Evenimente

      Spring Brunch for Babies

      03/21/2018

      Evenimente

      Happy New Year Brunch for Babies

      01/16/2018

      Evenimente

      Primul „Giveaway brunch for babies”

      12/04/2017

  • Colaborari/Collaborations
  • Maternitate
    • Inainte
    • 9 luni
    • 1 an
  • Diversificare
    • Plan ales
    • Ce mancam?
    • Jurnalul meselor
    • Propuneri mic de jun
    • Propuneri pranz
    • Propuneri cina
    • Torturi „bebelusesti”
  • Index idei mancare
  • Fashion/Lifestyle
  • Contact
  • Despre
    • Testimonial
  • Evenimente
    • Evenimente

      Spring Brunch for Babies

      03/21/2018

      Evenimente

      Happy New Year Brunch for Babies

      01/16/2018

      Evenimente

      Primul „Giveaway brunch for babies”

      12/04/2017

  • Colaborari/Collaborations
  • Maternitate
    • Inainte
    • 9 luni
    • 1 an
  • Diversificare
    • Plan ales
    • Ce mancam?
    • Jurnalul meselor
    • Propuneri mic de jun
    • Propuneri pranz
    • Propuneri cina
    • Torturi „bebelusesti”
  • Index idei mancare
  • Fashion/Lifestyle
  • Contact

mumAle

Ce mancam?Diversificare

Tapioca

scris de Catalina 03/05/2018
Tapioca

Ca sa fim intelesi de la inceput, tapioca este un fel de amidon.

Dar sa o luam cu inceputul: in America de Sud (si nu numai, dar in special in Brazilia), creste Cassava. E un arbust din a carui radacina-tubercul se extrage faina de manioc (o alta denumire pentru tapioca). Intr-o prima faza, pulpa extrasa din radacina este tratata pentru a inlatura toxicitatea (mai multe despre asta, mai jos), apoi este razuita si stoarsa. Lichidul obtinut in urma acestei proceduri este uscat intr-o pudra fina, asemanatoare amidonului alimentar we all know and (maybe) love. In pasi ulteriori, pudra este transformata in fulgi, perle, si alte forme. De notat ca si frunzele plantei de Cassava sunt comestibile, insa tapioca este produsa din radacina.

Pauza scurta de chimie: tapioca e o polizaharida. Polizaharidele (amidon, celuloza, pectina, etc) sunt structuri chimice formate din lanturi de (wait for it) monozaharide (basic sugars ca glucoza si fructoza). Atat mono-, cat si polizaharidele sunt substante de care avem nevoie in alimentatie, cu scopuri diferite.

Sa revenim la tapioca. O s-o gasiti peste tot prin Asia sub forma deja celebrului boba sau bubble tea (ceai+lapte+perle de tapioca), in Africa la micul dejun, supa sau chiar tocana, si se spune ca a fost un factor care a contribuit puternic la supravietuire in Asia dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Pomeneam mai sus de toxicitate: radacina de Cassava in stare pura contine substante toxice care sunt inlaturate doar in urma procesarii. Problema toxicitatii se pune mai ales in cazul in care cresterea, recoltarea si procesarea plantei se fac artizanal.  Perlele de tapioca pe care le gasim deja ambalate in magazine au sanse mici de a fi toxice (desi, a existat in 2012 un scandal legat de boba tea si presupuse substante cancerigene detectate in cadrul unui studiu din Germania).

In ceea ce priveste valoarea nutritiva, parerile sunt impartite si informatiile trebuie studiate atent: valorile nutritionale ale radacinii de Cassava sunt diferite si nu trebuie confundate cu cele ale produselor procesate secundare (tapioca included). De aici, o intreaga disputa: unii sustin ca tapioca are foarte putine vitamine, minerale, proteine si fibre, altii sustin ca este o foarte buna sursa de vitamina B, fibre si fier. Prima tabara a inceput deja un efort sustinut de a adauga valoare nutritionala plantei de Cassava printr-o procedura numita biofortificare, pentru a o face o alegere mai buna, in special pentru tarile sarace din Africa si Asia (unde ea este crescuta si consumata frecvent). Cea de-a doua categorie o considera superfood, cu efecte benefice in intreg organismul. Ce e sigur de ambele parti e ca nu contine gluten (deci poate fi un substitut foarte bun in cazul in care un asemenea substitut este necesar).

Poate nu e o alegere potrivita daca vreti sa urmati miscarea farm-to-table (decat in cazul in care, bineinteles, traiti in Brazilia si ferma e o livada de Cassava), dar tapioca este o alegere usoara mai ales in deserturi cu savoare exotica sau in cele fara gluten.

0 comentariu
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
Catalina

articolul anterior
Painici cu seminte, dovlecei si morcovi
articolul urmator
Bulgarasi de malai cu mozzarella

Pe aceeasi tema

Vita cu couscous

12/20/2017

Top 10 recomandari „stefanesti” pentru Craciun

12/20/2017

To eat or not to eat solids?

12/04/2017

Tarta cu spanac si smantana

02/16/2018

Tarta cu pui si broccoli

12/20/2017

Stilul „stefanesc” de a manca

12/11/2017

Smash cake sau „tortul sarbatoritului”

03/11/2018

Rulada cu mascarpone si capsune

06/01/2018

Rolls cu zmeura si cocos

03/28/2018

Quiche cu spanac si curcan

01/17/2018

Lasa un comentariu Anuleaza

mumAle

Despre

Despre

Hello, sunt mumAle :) Bun venit in lumea mea, universul unei mamici cu povesti diverse din calatoria noastra ca parinti, dar si din bucataria magica, acolo unde s-a nascut pasiunea mea de a gati pentru cel mai mancacios baiat din lume, Stefan.

Categorii

  • 1 an
  • 9 luni
  • Ce mancam?
  • Colaborari/Collaborations
  • Despre
  • Diversificare
  • Evenimente
  • Fashion/Lifestyle
  • Featured
  • Inainte
  • Index idei mancare
  • Jurnalul meselor
  • Maternitate
  • Nasterea
  • Plan ales
  • Propuneri cina
  • Propuneri mic de jun
  • Propuneri pranz
  • Testimonial
  • Torturi "bebelusesti"

Social media

Facebook Instagram

Follow me on Instagram

No images found!
Try some other hashtag or username
Footer Logo

@2018


Mergi sus