Prima masa solida am avut-o pe 28 martie, intr-o zi de marti.
- Am inceput cu o masa, cea de pranz, si am mers pe un mix de morcov, radacina de patrunjel si pastarnac. Am urmat aceasta „reteta” timp de 3 zile, crescand cantitatea de la 30 de ml, pana la 50 de ml. Dupa fiecare masa am continuat sa ii dau si lapte, astfel incat sa fiu sigura sa se satura.
- In a patra zi am adaugat telina la mixul deja existent, si am crescut cantitatea, 60, 80, 90 de ml.
- In a saptea zi am adaugat dovlecelul, si am crescut gramajul de 90 la 150 de ml.
- Dupa alte trei zile am adaugat ardeiul. Mi s-au parut deja mult prea multe legume pentru un piure asa ca am fiert toate legumele impreuna, iar piureul l-am facut doar din ardei, dovlecel si morcov, adaugand supa de la toate legumele. Cativa mililitri astfel incat piureul sa aiba o textura buna: nici prea apos si nici prea solid.
- Dupa 2 saptamani au inceput niste modificari masive:
- nu i-am mai dat lapte la masa de pranz. Ii crescusem cantitatea de piure la 200 de ml si o manca pe toata. Am discutat si cu pediatra si era suficient. In plus copilul parea fericit si nu cerea mai mult.
- am adaugat 3 picaturi de ulei de masline in piure
- am inceput si masa de fructe. A doua masa pe zi, dupa laptele de dimineata.
De aici meniul lui Stefan a inceput sa arate asa:
Masa de fructe | Masa de legume | |
Ziua 14 | 1/2 mar si 1/2 para, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli |
piure: cativa ml de la supa adaugati peste morcov, telina, ardei si broccoli | ||
Ziua 15 | 1/2 mar si 1/2 para, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli |
piure: cativa ml de la supa peste morcov, telina, ardei si broccoli | ||
Ziua 16 | 1/2 mar si 1/2 para, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli |
piure: cativa ml de la supa peste morcov, telina, ardei si broccoli | ||
Ziua 17 | piure de nectarina cu para, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce |
piure: cativa ml de la supa peste cartof dulce, morcov si dovlecel | ||
Ziua 18 | piure de nectarina cu para, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce |
piure: cativa ml de la supa peste cartof dulce, morcov si dovlecel | ||
Ziua 20 | piure de nectarina cu para, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce |
piure: cativa ml de la supa peste cartof dulce, morcov si dovlecel | ||
Ziua 21 | piure de mar cu nectarina, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce |
piure: cativa ml de la supa peste cartof dulce, dovlecel, morcov, la care am adaugat spanacul fiert 5 minunte separat | ||
Ziua 22 | piure de mar, nectarina si para, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce |
piure: spanac, dovlecel, ardei si cartof dulce | ||
Ziua 23 | piure de mar, para si gutuie, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce |
piure: spanac, broccoli, morcod si radacina de patrunjel | ||
Ziua 24 | piure de mar, para si gutuie, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce, fasole verde |
piure: radacina de patrunjel, dovlecel, ardei, fasole verde si telina | ||
Ziua 25 | piure de mar, gutuie si nectarina, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce, fasole verde |
piure: cartof dulce, broccoli, fasole verde si pastarnac | ||
Ziua 26 | piure de mar, para si gutuie, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce, fasole verde |
piure: cartof dulce, spanac, fasole verde si telina | ||
Ziua 27 | piure de mar, gutuie si nectarina, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce, fasole verde, rosie |
piure: rosie, fasole verde, albitura, ardei | ||
Ziua 28 | piure de mar, gutuie si para, dupa lapte | supa: telina, morcov, radacina de patrunjel, pastarnac, ardei, broccoli, cartof dulce, fasole verde, rosie |
piure: rosie, dovlecel, cartof dulce, ardei | ||
In ziua 29 am adaugat carnea la masa de legume. Aproximativ 11 grame de piept de pui, de la „Puiul Fericit”. Am continuat in fiecare zi sa cresc gramajul de la 11 grame la 30. Dupa trei zile de carnita, am facut o zi pauza. |
La fructe am continuat si adaug, cu aceeasi regula de 3 zile, mango si cereale fara gluten (moment in care nu i-am mai dat lapte la a doua masa; avocado, caise, prune, dovleac placintar, banana, cirese, pepene galben, pepene rosu, piersica, visine s.a.m.d. Depinde foate mult si sezonul pe care il prindeti.
In sfera legumelor dupa rosie, am adaugat ceapa verde (doar partea alba), sfecla, marar, patrunjel (prospat), stevie, praz, mazare s.a.m.d
Dupa carnea de pui, cam la doua saptamani, am introdus carnea de curcan, am astepta inca alte doua saptamani si am adaugat carnea de vita, respectand aceeasi regula am adaugat si pestele (pastravul) iar in jur de 8 luni am introdus si ficatelul de pui.
Galbenusul a fost introdus la o luna jumatate dupa ce am inceput diversificarea. Prima masa cu ou a continut 1/4 galbenus amestecat cu piureul de legume. Dupa 6 zile am folosit 1/2 galbenus, dupa inca 6 zile 3/4, iar dupa inca 6, un galbenus intreg.
In momentul in care aveam mai multe tipuri de carne introduse, plus oul, am preferat sa alternez, insemnand:
- o zi carne de pui
- a doua zi carne de curcan
- a treia zi ou
- a patra zi peste
- a cincea zi ficatel
- a sasea zi ou
- a saptea zi pauza de carne si ou, doar legume
Iaurtul si branza de vaci au intrat in meniul nostru dupa 2 luni de diversificare, aparand astfel si a treia masa solida in program.
Iaurtul l-am luat de la Napolact, Bio, iar branza de vaci am facut-o in casa: cu lapte Bio de la Napolact (250 de ml de lapte, fierti) peste care am agaugat cateva picaturi de lamaie.
Meniul nostru a inceput sa arate asa:
I Masa | lapte |
II Masa | fructe cu cereale/ cereale cu iaurt/iaurt cu fructe |
III Masa | legume cu carnita/ou |
IV Masa | branza de vaci combinata cu marar/avocado/cu banana /iaurt |
V Masa | lapte |
Din luna a saptea am inceput sa mancam cereale cu gluten. Cerealele sunt cele de la Organix, si ne-am inteles foarte bine cu ele. La noua luni i-am adaugat in alimentatie si quinoa, dupa care la 10 luni grisul, iar la 11 malaiul. Orez i-am dat de la 9 luni si a fost totul ok. Paste fainoase am ales sa ii dau tot la 11 luni.
Tot la 11 luni i-am adaugat in alimentatie si branza de vaci din comert, mozzarella si branza ricotta.
Borsul l-am adaugat la 10 luni, atunci cand i-am facut prima oara ciorbita cu vita.