V-am spus ca imi place sa fiu organizata si sa am totul bine structurat. Bineinteles ca nu se putea altfel cand a venit vorba de Stefan.
Cu o luna inainte de a naste am facut o documentare aprofundata, am citit multe surse, am vorbit si cu o prietena foarte buna care nascuse inaintea mea si care a fost mai mult decat un ajutor, mereu, atat pe parcursul sarcinii cat si dupa, si am conceput un check list.
Inainte sa va arata lista, tin sa mentionez ca cel mai mult am analizat optiunile pentru carucior. Stiam ca o sa petreaca ceva timp in el, si am vrut sa fie un mijloc de transport confortabil, usor de manevrat, care sa reziste la infrastructura „minunata” a Bucurestiului, si nu numai, nu foarte greu, usor de pliat si de pus in masina. Am optat in cele din urma pentru caruciorul 2 in 1 de la Mutsy Evo (scaun sport cu husa de iarna si scoica).
La inceput habar nu am avut care e diferenta intre scaunul de masina si scoica, mai ales ca mai multi producatori au in sfecificatii, scris clar, ca acel scaun poate fi folosit inca din primele luni de viata.
Dupa mai multe cautari, mers in diverse magazine si consultat cu prieteni care au copii, am hotarat sa achizitionam o scoica, cu baza auto reglabila, buna atat pentru ea cat si pentru viitorul scaun.
Ce am observat noi:
– in scoica Stefan a stat inclinat, cu corpusorul usor strans (mai ales ca vine cu un suport special pentru nou-nascuti), prins in centuri, protejat din toate unghiurile. Capul a stat perfect, iar la frane nici nu s-a miscat.
– am putut sa o folosim de fiecare data cand am iesit, direct din masina, si montata, cu ajutorul unor adaptori, direct pe cadrul caruciorului;
– cand am iesit din maternitate, am folosit scoica, iar Stefan s-a simtit foarte confortabil;
– a dormit de fiecare data fara probleme;
– am folosit scoica pana la 1 an (atunci pentru Stef a devenit usor neincapatoare), cand a fost inlocuita cu scaun auto;
– nu ne-am cumparat landou (piesa suplimentara tip patut) pentru ca scaunul sport de la carucior se lasa pe spate, exact ca un patut, iar iarna, husa special conceputa pentru scaun, a facut minuni. A fost perfect protejat de frig. Am iesit afara chiar si atunci cand au fost -10 grade. Poate landoul ne-ar fi fost de ajutor daca voiam sa il folosim pe post de pat, in vreo vizita, insa pentru noi nu a fost cazul.
Lista noastra a aratat cam asa:
- patut
- masa de schimbat cu suporti pentru diverse creme sau alte accesorii
- sistem de purtare
- baby monitor
- o tableta sau orice gadget pe care puteti sa puneti, ore bune, white noise. Poate vi se pare o prostie, dar pentru noi a fost un ajutor extraordinar. White noiseul a fost printre putinele lucruri care il linisteau pe Stefan in perioada colicilor
- cos de gunoi. Noi am luat unul de la Ikea, insa mult mai ok mi s-a parut un altul, vazut la o prietena.
- baza auto Maxi Cosi (pentru scoica si scaun auto, cu pozitionare atat frontala cat si cu spatele)
- scoica, iar aprox. pe la 1 an scaun auto
- carucior – cu sau fara landou
- bodyuri – foarte utile au fost cele care nu au inchiderea intre piciorute. Noi am folosit in primele 3 luni, exclusiv. body-urile petrecute
- pantaloni lungi (seturile de la H&M au cei mai fini si placuti pantaloni)
- suzete – nu am fost de acord sa ii dam lui Stefan suzeta insa, dupa prima criza serioasa de colici, singura metoda prin care l-am reusit sa nu mai planga, a fost sa ii dam suzeta.
- sosete
- manusi de somn – Stefan a dormit o singura data cu ele. S-a zgariat foarte rau (din cauza mea, pentru ca mi-a fost frica sa ii tai unghiutele) si i le-am pus ca sa nu isi mareasca buba.
- caciulite (de obicei am folosit dupa baie cele de la seturi) iar pentru exterior, ceva mai gros
- swaddle – infasat nou nascut (1 bucata ) – a fost o minunatie!
- paturica bumbac muselina
- bavetele – au fost foarte bune pentru balute, regurgitat
- sterilizator
- biberoane – am fost foarte sigura ca voi putea alapta sau in fine, ca nu vom avea nicio problema si initial nu am vrut sa le includ pe lista. Mare eroare, pentru ca exact noua ni s-a intamplat „neprevazutul” si in primele zile nu am avut deloc lactatie. Un biberon sau chiar doua nu strica deloc. Sunt bune la casa omului ca plan B. Noi am folosit biberoane de la Medela.
- perie pentru biberoane
- detergent pentru vase bebelusi
- lingurita silicon – pentru noi a fost foarte utila pentru picaturi (Colief, Espumisan etc)
- pungute pentru stocarea laptelui matern (congelator)
- recipiente pentru stocarea laptelui matern (frigider)
- inclazitor pentru biberoane
- termometru baie
- cadita cu suport (pentru a nu sta aplecat)
- prosoape de baie (noi avem de la English Home, de la H&M si de la Zara Home)
- pampersi (noi folosim Huggies)
- servetele umede (tot Huggies)
- Bepanthen
- aleze
- termometru corp
- aspirator nazal („Batista bebelusului”) – poate parea brutal, insa nu este deloc. Am testat si eu si Iani. Tragerea mucisorilor, mai ales daca sunt in cantitati mai mari, se face foarte usor si repede.
- pompita nazala – pana acum a fost ok sa o avem in casa. Pentru un mucusor, doi, este foarte utila
- unghiera/forfecuta
- ser fiziologic pt nas, ochi si urechi
- perie parut
- spirt medicinal 70% alcool
- betadina solutie
- baneocin pulbere
- picaturi pentru colici
- sapun lichid bebe
- sampon bebe
- crema dupa baie
- comprese sterile
- comprese cu spirt
- detergent pentru haine
- cantar copii
- crema de soare
- pompa san electrica. In primele 6 luni a fost cea mai buna prietena.
- tampoane pentru san
- absorbante pentru lauzie
- perna de alaptat
- geanta pentru schimburi, mancare, jucarii etc
- crema/balsam pentru zona mameloanelor (lanolina)
- colac de stat pe el (pentru mine a fost o mana cereasca. Nu puteam sta in fund dupa nastere, si doar asa am reusit sa ma pot relaxa, fara dureri)
Am folosit absolut tot ce scrie in aceasta lista. Mi-a fost de foarte mare ajutor si nu m-a luat, aproape. nimic prin surprindere.
Credit poza principala: Designed by Freepik